Consiliul Național Român Central a luat ființă în luna octombrie 1918, după ce mai mulți reprezentanți ai românilor ardeleni au avut curajul de a citi în parlamentul de la Budapesta Declarația de independență a Transilvaniei față de Ungaria, iar împăratul austro-ungar avea în plan să transforme imperiul într-o confederație, însă Transilvania urma...
TOATE POSTĂRILE
Scurtă prezentare a Răscoalei lui Horea
În secolul al XVIII-lea, obligațiile țăranilor față de nobili și de stat erau tot mai multe și grele, adică minerii lucrau în condiții mizere nefiind plătiți, iar nobilii stăpâneau aproape toate teritoriile Transilvaniei punându-i pe iobagi să lucreze pe pământurile lor, fără să beneficieze de roadele muncii lor, toate revenind stăpânului de...
a) Planul cetății bastionare întocmit de Giovanni Morando Visconti în 1714
Voievodul Mihai Viteazul și-a făcut simțită prezența pe meleagurile orașului Alba Iulia încă din 1592 când s-a refugiat aici în urma complotului împotriva lui Alexandru cel Rău al Țării Românești și a stat la curtea lui Sigismund Báthory timp de două săptămâni.
Orașul Alba Iulia în secolul al XVII-lea. De la Gabriel Bethlen la încorporarea în Imperiul Habsburgic (1620-1699)
23 octombrie 1613- Gabriel Bethlen devine Principe al Transilvaniei prin alegerea sa în Dieta de la Cluj.
Pentru Alba Iulia, domnia lui Bethlen a însemnat o perioadă înfloritoare deoarece el a adus fortificația medievală la situația de apărare a epocii moderne prin ridicarea a două bastioane italiene în colțul sudic al cetății.
Bethlen a...
1. 1. Integrarea Transilvaniei în Imperiul Habsburgic și noua organizare administrativă a Principatului
1. REÎNTREGIREA BISERICII ORTODOXE ROMÂNE (21 OCTOMBRIE 1948)
1. Primul Război Mondial și realizarea României Mari (1914-1918)
Obeliscul „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia reprezintă unul dintre cele mai reprezentatve monumente ale stilului Art-Deco, ridicat în memoria conducătorilor răscoalei țărănești din anii 1784-1785.