Bună dimineața, Alba Iulia! 30.09.2019

30.09.2019

Nori împrăștiați
Temperatura acum: 9 ˚C
Vânt: 2km/h dinspre Nord
Presiune: 1011 hPa


24°C maxima zilei

20% șanse de precipițatii

Vânt usor: 93% 

______________________________________________

EVENIMENTE ISTORICE

1520: Suleiman Magnificul este proclamat sultan al Imperiului Otoman. 

Soliman I (n. 6 noiembrie 1494, Trabzon, Turcia - d. 7 septembrie 1566, Szigetvár, Ungaria), a fost al zecelea sultan al Imperiului otoman între anii 1520-1566, fiind unul dintre cei care au domnit o perioadă lungă de timp. În Occident acesta este cunoscut sub numele de Soliman cel Strălucit (turcă: Muhteșem Süleyman, tradus în Apus prin The Magnificent-în engleză- sau Le Magnifique - "Magnificul"[1])-în franceză -, iar în Orient sub numele de Suleiman Legiuitorul (turcă: Kanunî Süleyman; arabă: القانونى, al -Qānūnī, tradus în Apus prin The Lawgiver sau Le Législateur - "Legislatorul"[1]) datorită implicării sale în finalizarea sistemului de legi ale Imperiului Otoman.

El coordona politica și economia Imperiului, dar era în același timp și conducătorul armatei. Fiind în fruntea acesteia, el cucerește pe rând Belgradul și Rodosul, iar după victoria de la Mohács din 1526, reușește să pună stăpânire pe o mare parte din teritoriul Regatului Ungariei. În lupta sa pentru cucerirea unor noi teritorii, a ocupat zone întinse din Persia și Africa de Nord (Algeria de azi), dominând cu autoritate Orientul Mijlociu. Flota sa controla traficul maritim din Marea Mediterană, Marea Roșie și Golful Persic[2].

Fiind conducătorul Imperiului Otoman, Soliman I instituia și promulga legi economice, sociale, financiare și juridice. Aceste legi dure au dăinuit și după moartea sa o lungă perioadă de timp. În perioada domniei sale cultura otomană s-a dezvoltat mai ales în domeniul artelor, literaturii și arhitecturii[3].

Încălcând tradițiile otomane privind căsătoria, Soliman I s-a căsătorit cu o sclavă din haremul său, pe nume Roxelana. În urma căsătoriei cu aceasta, sultanul câștigă mai multă notorietate. După 46 de ani de domnie Soliman moare și fiul său, moștenitorul tronului, Selim al II-lea, preia conducerea ducând mai departe succesul tatălui său.


Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți